Tips & trucs: vloertegels

Vloertegels badkamer
Vloertegels zijn er in vele varianten en maten. Belangrijk is dat u weet dat niet elke vloertegel voor elke toepassing geschikt is. Bijvoorbeeld vloertegels die geschikt zijn voor in de badkamevloertegels badkamer
Vloertegels zijn er in vele varianten en maten. Belangrijk is dat u weet dat niet elke vloertegel voor elke toepassing geschikt is. Bijvoorbeeld vloertegels die geschikt zijn voor in de badkamer kunnen niet geschikt zijn om in de woonkamer te leggen. De belasting in een woonkamer is namelijk veel groter dan in de badkamer waar u niet vaak op schoenen zult lopen.

Ruimtelijk
Het formaat van dit moment is 60×60 cm, en dan met name in grijs- en zwarttinten. Met deze vierkante tegel creëert u een rustige vloer. Grotere tegels betekenen namelijk minder voegwerk. Als u dan ook voor een voegkleur kiest die goed bij de kleur van de tegel aansluit wordt uw vloer één natuurlijk geheel. Ook het formaat 30×60 cm. is bezig aan een comeback. Door dit formaat op de juiste wijze te leggen in een wildverband kunt u een ruimte breder en korter of langer en smaller laten lijken.

Garage of schuur
Kies voor een garage of een schuur een tegel van porcellenato-kwaliteit. Deze tegels zijn ten eerste zeer hard, maar ook door & door in kleur. Een groot voordeel als er onverhoopt toch een schilfer afkomt als u bijvoorbeeld een hamer ongelukkig laat vallen. Het onderliggende heeft dezelfde kleur als het oppervlak. Bovendien zijn porcellenato tegels met een fijn of grof plevier (spikkel) niet duur.

Vloertegels met een hoge belasting
Met de nieuwste technieken worden er nu ook porecellenato-tegels geproduceerd die een (mee)geglazuurde toplaag hebben. De scherf (het onderliggende gedeelte, de tegel zelf in principe) is dan vaak van dezelfde kleur als de toplaag. Deze tegels kunnen een hogere belasting aan en zijn geschikt voor alle ruimtes in uw woning, maar ook in winkels, stationshallen, etc. Ook zijn deze voor buiten toepasbaar, mits gelegd op een betonnen (gefundeerde) ondergrond.

Reinigen na het inwassen van de voegen
Allereerst is het belangrijk dat de vloer, lijm en voeg, goed uithardt. Daarna kunt u de vloer reinigen met een cementsluierverwijderaar. Verdun deze naar gelang de verontreiniging (verhoudingen staan op de verpakking) en schrob uw vloer hier licht mee op. Laat de cementsluierverwijderaar het werk doen: deze lost bouwvuil en voegresten ("voegwaas") op. Opdweilen (gebruik altijd handschoenen) en naspoelen met schoon water. Er zijn grofweg twee soorten cementsluierverwijderaars, agressieve (met zuren) en een mildere (zonder zuren). Voor keramische tegels zijn deze beide toepasbaar. Let op! Dit geldt alleen voor keramische tegels, niet voor natuursteen!

Dagelijks onderhoud van tegels
Stofzuigen en dweilen naar behoefte. Gebruik bij het dweilen geen (groene!) zeep die een vettig laagje achterlaat op de tegels. Dit houdt nieuw vuil vast waardoor uw vloer eerder vuil wordt. In onze webshop bieden wij een specifieke zeep aan voor het dagelijks onderhoud van tegels.

Tips & trucs: badkamertegels

Stroken
Momenteel zijn stroken tegen de wand zeer populair. Kies dan voor een neutrale witte wandtegel in een wat langer formaat (20×60 cm. of 30×60 cm.) en combineer deze met donkere stroken (5, 10 en 15 cm met een lengte van 60 cm.) Gebruik de stroken als “achtergrond” voor wit sanitair, bijvoorbeeld een toilet of een douchebak. Deze wordt dan mooi geaccentueerd tegen een donkere achtergrond.

Douchen op de tegelvloer
Wilt u in de badkamer op de vloer zelf douchen neem dan een wat kleinere tegel waarmee u voldoende afschot kunt creëren naar een doucheputje toe of naar een drain. Dit gaat moeilijker met een grote tegel. Verklein tevens de kans op uitglijden op een natte vloertegel door voor een tegel te kiezen die een mate van antislip heeft. Dit kan een specifieke antisliptegel zijn (vanaf waarde R10) of met een ruwer oppervlak (bijvoorbeeld een “slate”(leisteenlook)-uitvoering). Realiseer u dat een en ander goed waterdicht moet zijn!

Wandtegels 30×60 of groter
Hoe groter de tegel, hoe rechter en vlakker de achterwand moet zijn. Ook voor gerectificeerde tegels die met een kleine voeg verwerkt worden is dit zeer belangrijk.

Voegloos verwerken
Nooit doen. Houdt altijd rekening met een voeg, ook voor gerectificeerde tegels. Gerectificeerde tegels kunnen wel met een minimale voeg van 2-3 mm. toegepast worden. De voeg is er voor om maatverschillen in de tegel op te vangen en ter correctie van een minder vlakke achterwand.